Divatszabónak tanulnak a fogvatartottak a Bv. Holding támogatásával

Divatszabónak tanulnak a fogvatartottak a Bv. Holding támogatásával

2021. október 14-én kétéves divatszabó szakmai képzés indult a fogvatartottak részére a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben.

A reintegráció folyamatának két kiemelkedő területe az oktatás és a munkáltatás. A sátoraljaújhelyi elítéltek mindkét területre reflektáló duális felnőttképzésen vehetnek részt, amelynek során divatszabói képesítést szerezhetnek. Az alapfokú végzettséggel rendelkező fogvatartottaknak egy olyan szakma elsajátítása vált lehetségessé, amely az intézet adottságaihoz, szükségleteihez is igazodik, tekintve, hogy az intézet mellett a Bv. Holding varrodája működik. Így a képzés során a tantermi, elméleti foglalkozásokon túl a gyakorlati képzés is biztosított.


Az intézet a képzést szervező Szerencsi Szakképző Centrummal közösen végezte a képzési program intézeti adaptációját (pl. írásbeli vizsgák helyett interaktív számadások lehetősége, stb.), majd ezt követően, a nyár folyamán kezdődött a toborzás a fogvatartottak körében. Az eredetileg 16 fős csoportra tervezett, felnőttképzés keretében megvalósuló szakmai oktatásra olyan nagy volt az igény, hogy végül két csoportot is el kellett indítani. Amellett, hogy divatszabói szakmai képesítés a szabadulás utáni időszakra is megélhetést biztosíthat a fogvatartottak számára, egyéb motivációs tényezők is indokolták a túljelentkezést. Egyrészt már a képzés időszakában elérhető kiemelt ösztöndíj lehetősége, másrészt az, hogy a képzési program biztosítja részszakképesítések megszerzését is egy-egy tananyagrész elsajátítását követően, mint például a lakástextil-készítő, valamint a textiltermék-összeállító képesítések.

A motiváció fenntartása azért is fontos, mert a korábbi, elsősorban gyakorlatorientált szakképzésektől eltérően a divatszabó képzés (szakma azonosító száma: 4 0723 16 03) első részében a résztvevőknek vissza kell ülniük az iskolapadba. Hétfőn és kedden online elméleti oktatáson, míg szerdán és pénteken jelenléti oktatás keretében gyakorlati órákon vesznek részt a tanulók. A 4 hónapos, vizsgával záruló bevezető elméleti képzés eredményeként már alapvető ismeretekkel, információkkal rendelkeznek majd művészettörténeti korszakokról, az alkotói munka alapanyagairól, valamint a tárgyalkotás folyamatairól, technikáiról. Ezt követően kerülnek át a fogvatartottak a Bv. Holding varrodájába, ahol a 140 órás gyakorlati képzés során sajátítják el a ruházati termékek gyártási folyamatait a női szabó szakirány szakmai követelményei szerint.

A weboldal sütiket használ a honlap működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Tudj meg többet!